Port Gdańsk
PRZETARGI

 

GBT - nowy terminal masowy w Porcie Gdańsk

CMA/CGM w "Gdańskim Terminalu Kontenerowym"
01.12.2010

Port Gdańsk hubem Nissana
10.11.2010

Unifeeder w Gdańskim Terminalu Kontenerowym
03.11.2010

GBT - nowy terminal masowy w Porcie Gdańsk
02.11.2010

Nietypowy ładunek w Porcie Gdańsk
22.10.2010

Rekordowa dynamika przeładunków DCT Gdańsk
07.10.2010

Port Gdańsk bliski rekordu przeładunków
21.09.2010

Lista
 


 
Facebook
LinkedIn
Twitter

GBT - nowy terminal masowy w Porcie Gdańsk

02.11.2010

29 października 2010 roku Malteurop Polska i Copenhagen Merchants poinformowały o zawarciu porozumienia o utworzeniu GBT (Gdansk Bulk Terminal) Gdańskiego Terminala Masowego. Fakt ten ma swe historyczne źródła w północno-wschodnich rejonach Francji i sięga 1960 roku, kiedy spółdzielnia La Providence Agricole, historyczna struktura Champagne Céréales, zainaugurowała budowę wielkiej słodowni w Reims. Rozwój światowego browarnictwa gwarantował francuskim producentom słodu wielki rynek. Już w 1977 roku założyli Union Providence Malt, łączący około piętnastu spółdzielni. Przejmując kolejne słodownie, dprowadzili też wkrótce do fuzji z Union Champagne Malt, dającej początek Grupie Malteurop.

Dziś Malteurop jest największym producentem słodu na świecie. W 12 krajach Europy, Ameryce Północnej, Oceanii i Azji posiada 23 oddziały przemysłowe i wytwarza ponad 2,2 miliona ton słodu rocznie. Gdańsk stał się członkiem tej wielkiej rodziny przed trzema laty, kiedy Malteurop kupiła działającą na Nabrzeżu Bytomskim od 1997 roku - zainicjowaną przez niemiecką firmę Weissheimer Malz - Spółkę Baltic Malt. Realizowany w gdańskim porcie przeładunek jęczmienia i słodu oraz zlokalizowana tu przetwórnia, stały się ogniwem nowoczesnego i ekologicznego łańcucha światowego browarnictwa.

Kolejną inwestycją Grupy Malteurop - zakładającą równy z Copenhagen Merchants udział w kosztach gdańskiego przedsięwzięcia - ma być Gdański Terminal Masowy, którego uruchomienie zaplanowano na jesień 2011 roku. Składać się ma z nowoczesnych - wyposażonych w kompleksową technologię suszenia ziarna - magazynów o pojemności 35 tysięcy ton i systemu przeładunkowego umożliwiającego zarówno obsługę relacji importowej, jak i eksportowej.
- Kluczem spodziewanego powodzenia inwestycji jest - według Simona Rodiana Christensena z Copenhagen Merchants - niewątpliwie unikalne położenie Gdańska.
- Gwarancją sukcesu -
dodaje Dyrektor Generalny Malteurop Polska Ryszard Zdeb - będzie połączenie doświadczenia w zarządzaniu i doskonała znajomość rynku. Niebagatelne znaczenie ma także możliwość aktywizacji rolników Pomorza z jednoczesnym zapewnieniem terminalowi i słodowni tanich dostaw od lokalnych producentów jęczmienia.

Charakterystyczne, żółte silosy słodowni Malteurop, wznoszące się nad dźwigami w rejonie Polskiego Haka, wrosły już w krajobraz gdańskiego portu. Miejmy nadzieję, że także nowa inwestycja na Nabrzeżu Bytomskim odniesie trwały sukces, a dzięki niej wzrosną nie tylko obroty portu, ale i jego wpływ na pomorską gospodarkę.

Rzecznik Prasowy ZMPG SA

 Opublikuj ten artykuł


Strony pokrewne:
Nabrzeże Bytomskie